your Logo

Folk Dance Ensemble ROSNA KITKA - Bulgaria

 


 

 

 

доц. Петър Григоров

Главен художествен ръководител

 

Доц. Петър Григоров е роден на 28.06.1936 г. в София.

Танцува в ансамблите „Гоце Делчев” – София и при Дома на културата на Градския Кооперативен Съюз, където е помощник-ръководител.

От 1959 до 1961 г. е солист в Ансамбъл „Пирин” – Благоевград.

От 1962 до 1964 г. Петър Григоров е основател и ръководител на детския колектив при Дома на културата на ТПК – София.

В периода 1961-1964 г. ръководи състава при Съюза на глухите в България и печели наградата за най-добър подобен колектив в света за 1964 г. Получава специална купа за хореограф-ръководител.

От 1964 г. Петър Григоров е главен художествен ръководител на колектива при Централен Дворец на пионерите, който през 1970 приема името РОСНА КИТКА.

В периода 1970–1974 г. работи като редактор-хореограф в Българска Национална Телевизия.

През 1974 г. започва работа в Център за художествена самодейност, където е методист, главен специалист и директор до 1990 година.

Петър Григоров е автор на 61 танца за деца и младежи, част от които отличени с І награди от националните конкурси за камерни и детски танци. Сред тях са: „На игра”, „Надсвирване”, „Мартенички”, „Капанска ръченица”, „Потомци”, "Надиграване” („Ръченица”), „Шопчета”, „Колоездачи”, "Пастирчета”, „Танц с въженца”, „Безгрижно детство”, „Дръж се земьо”, „Палавници”, „Дунавски ритми”, „Игри и танци от Западна България”, „Хайде на хорото”.

Негови са и  произведенията за младежи: „Край чешмата”, „На брега на Дунава”, „Мегданско веселие”, „Загорски танц”, „Китка български хора”, „Кюстендилски мотиви”, „Празнична сюита”.

Петър Григоров е бил член на международни журита в Сегед (Унгария), Амстердам (Холандия) и Питсбърг (САЩ), лектор по български танци в Холандия, САЩ, Куба, Мексико и Словения.

Бил е председател на Сдружение „Танцово изкуство” към Съюза на българските музикални и танцови дейци.

От 1996 г. е доцент във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър”.

Автор на книгите „Танцът разказва” и „Да носи вредом радостта”.

Доц. Петър Григоров е носител на: Орден „Кирил и Методий” – І и ІІ ст., Голямата награда на София за 1978 г., Орден на труда – златен, медал „1300 години България”, „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.