your Logo

Folk Dance Ensemble ROSNA KITKA - Bulgaria

Новини
Ансамбъл РОСНА КИТКА празнува своя 70-годишен юбилей
Неделя, 12 Юни 2016 20:00

На 10-ти и 11-ти юни 2016 г. ансамбъл РОСНА КИТКА организира серия от летни концерти. Така ансамбълът отпразнува 70-годишнината от основаването си.

Зала 11 на Националния Дворец на Културата беше препълнена от приятели на ансамбъла и от много бивши танцьори.


 

 

 
РОСНА КИТКА на фестивал в Issore - France
Събота, 01 Септември 2012 14:00

През август 2012 фолклорен ансамбъл РОСНА КИТКА взе участие във фолкорния фестивал във френския град Issoire.


 
Ансамбъл РОСНА КИТКА празнува своя 65-годишен юбилей
Събота, 17 Декември 2011 20:00

РОСНА КИТКА отпразнува 65 години от своето основаване.

На 17.12.2011 в Националния дворец на културата - София се проведе един емоционален и силен Коледен концерт.

Зала 11 беше препълнена от публиката - приятели на ансамбъла.

Концертът бе уважен и от Негово Превъзходителство Карел ван Кестерен, Посланик на Кралство Нидерландия в България.

Снимки от концерта можете да видите в нашата Фотогалерия.

продължава>
 
Годишни концерти на ансамбъл РОСНА КИТКА 2010
Понеделник, 10 Май 2010 10:24

Годишните концерти на ансамбъл РОСНА КИТКА ще се състоят на 5 юни 2010 г. от 15.00 и 17.00 часа в зала 11 на НДК. Билети на касите на Билетния център на НДК.

Концертите са част от празниците „Салон на изкуствата”.


 
Коледа 2009 с РОСНА КИТКА
Понеделник, 07 Декември 2009 15:25

КОЛЕДА С РОСНА КИТКА - на 21 декември 2009 от 16.00 и от 18.00 ч. в зала 11 на НДК се проведоха коледните концерти на ансамбъл РОСНА КИТКА.

След успешното си турне в Испания, Ансамбъл РОСНА КИТКА отново е на сцената на НДК!

Действието на спектакъла се развива на пързалката...Малки и големи коледари посрещат добрия Дядо Коледа с много танци, песни и игри. Зрителите видяха произведения от Тракия и Шоплука, от Северна България и Пиринско.

Хореография: доц. Петър Григоров, Бисер Григоров, Росица Лозанова.


 
РОСНА КИТКА в Испания
Петък, 02 Октомври 2009 15:40

През август 2009 г. ансамбъл РОСНА КИТКА представи българското танцово изкуство на два фолклорни фестивала в Испания.


 
Кратка история на българската фолклорна хореография
Сряда, 20 Май 2009 16:44
 

Бисер Григоров е написал така чаканата и необходима книга, която ще обедини поколенията и ще остави за историята изчерпателни сведения за българската фолклорна хореография. Целият му живот е отдаден на танца – изпълнител, автор, хореограф, режисьор, преподавател в Националната спортна академия. Той е достатъчно квалифициран и ерудиран, за да поднесе съдържанието аналитично, без да се влияе от собствените си чувства, като отдава заслуженото на всички значими личности и техните успехи в областта на танцовото изкуство и наука.

Настоящата книга представлява ценно учебно помагало за студенти по хореография във Висшите учебни заведения на страната. Конкретна фактология може да се използва за дисциплините: „Теория на българската народна хореография”, „История на танца” и „Обработка на български народни танци”. От друга страна, това е увлекателна история на най-народното изкуство – „българската фолклорна хореография”, придобила изключителен разцвет през годините на базата на задълбочено проучване, систематизиране и популяризиране.

Бисер Григоров прави връзка с дълбоките корени и духовното съдържание на народния танц, като отдава заслуженото на всички хореографи, педагози и научни дейци в тази област. Именно този тип послание е добър вариант да се привлекат младите хора към танцовия фолклор, за да се запознаят с неговото културно и историческо развитие и да се почувстват горди посланици на тези достижения по света.

проф. Даниела Дженева


 
Танцът разказва - новата книга на доц. Петър Григоров
Сряда, 20 Май 2009 16:20
 

Считахме, че хореографите ни не са много „писмовни” хора, но ето че Григоров ни опроверга със своята книга, която е, от една страна, емоционална изповед на големия творец, а от друга – история на една култура, която няма равна на себе си поне на територията на Балканите!Несъмнено той е не само изключителен хореограф – практик, но и задълбочен познавач на фолклорните стилове от всяко кътче на България , незаменим педагог, започнал работата си от Югозападния университет – Благоевград, а днес обичан и уважаван доцент по хореография във Варненския свободен университет „Черноризец храбър”. Бих нарекъл книгата на доц. Григоров „Кратка енциклопедия на българската фолклорна хореография”. С характерната за него ясна и точна мисъл, с тънкия си шопски хумор той описва своите първи стъпки в изкуството, радости и разочарования, неволи и успехи. В жизнеописанието си вплита цялото движение на българското хореографско изкуство в период на повече от четири десетилетия, срещите си с първите колоси на това чисто българско сценично представяне на народните танци, на търсенето и постигането на верния път.

Акад. Николай Кауфман

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL